Gruczolak jelita grubego

Dotyczy pytania:
http://zapytaj.echirurgia.pl/pyt1262.htm
Mam nadal na prawdę sporo wątpliwości i ogromny stres, a na wizytę jeszcze muszę trochę poczekać. Kilka lat temu sugerowałem kolonoskopię po niepokojących objawach, ale lekarz skwitował, że nie widzi podstaw do tego badania. A teraz okazuje się, że być może przegapiłem moment, w którym usunięcie polipów było jeszcze skuteczne.

1. Poprawię się z tym rozmiarem - popełniłem literówkę, rozmiar w opisie badania histopatologicznego to: 0,6 x 0,3 x 0,3 cm. I chodziło mi o to, że jest on znacznie mniejszy niż owe 11mm z kolonoskopii. Czy Pana określenie gruczolaka *o typie bardziej agresywnym* oznacza, że jest bardziej podatny na przekształcenie się w raka? I czy ten moment, w którym go teraz usunięto może oznaczać, że za późno to wykonano? Czy możliwe jest, że (cytat z opisu kolonoskopii): **polip siedzący z żywo czerwoną głową średnicy ok. 11 mm* może oznaczać iż objął swoim działaniem tę część jelita grubego? Jakim badaniem mogę to sprawdzić?

2. Czy dysplazja dużego stopnia w połączeniu z tym opisem z badania daje duże ryzyko zmiany tej części jelita w nowotwór złośliwy? I co jest tu kluczowe - ta dysplazja dużego stopnia (wg 3 stopniowej skali?), czy to, że okolice wokół gruczolaka były mocno podrażnione? Czy ten stan należy określić jako bardzo poważny?

3. Dodam, że dwa dni przed kolonoskopią miałem również gastroskopię (kilka lat wcześniej też, wtedy stwierdzono nadżerkę dwunastnicy i Helicobacter - leczyłem antybiotykami). Teraz Helicobacter powrócił, a wynik histopatologiczny z wycinka z dwunastnicy brzmi: :*Błona śluzowa dwunastnicy z naciekami zapalnymi typu przewlekłego (+) i z nadżerkami powierzchni*. Czy nacieki pojawiają się tylko przy nowotworach, czy ten termin w tym kontekście oznacza coś innego?

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Ad.1
Zazwyczaj w zależności od przygotowania preparatu może jego wielkość się różnić od tego co widzi kolonoskopista (bywa i tak, że preparat się kurczy i wtedy jest mniejszy), jednak kilka milimetrów nie ma istotnego znaczenia. Zresztą polip jest bardzo mały i został usunięty w porę i doszczętnie. Leczenie samego polipa zostało, więc zakończone. Wymagana jest teraz tylko okresowa kontrola.
Gruczolak z dysplazją dużego stopnia rzeczywiście jest bardziej agresywny co oznacza, że jest bardziej podatny na przekształcenie się w raka.
Żywo czerwona głowa polipa (czyli sam szczyt polipa) świadczy, że patologia w głównej mierze jest usytuowana na szczycie czyli nie obejmuje podstawy. To dobrze rokuje, gdyż granica cięcia przebiegała w zdrowych tkankach.

Ad.2
Jeśli histopatolog napisał, że polip został usunięty w całości nie należy się już martwić, gdyż oznacza to, że cięcie dokonano w granicach zdrowej tkanki, pozbawionej utkania nowotworowego. Nie powinno, więc w tym miejscu dojść do wznowy. Jednak wymagana jest okresowa kontrola.
Skala oceny dysplazji w przypadku zmian w jelicie grubym jest 3 stopniowa.

Ad.3
Naciek jest terminem określającym ogólnie wnikanie chorobotwórczego czynnika w tkanki. Może być zapalny i może być nowotworowy. W Pana przypadku jest zapalny i nie ma tu żadnych podejrzeń nowotworu. Trzeba jeszcze raz przeprowadzić farmakologiczną eradykację (wyeliminowania całkowite bakterii z organizmu) Helicobacter pylori przez zastosowanie 2 antybiotyków oraz leku typu inhibitora pompy protonowej (zmniejszającej wydzielanie kwasu solnego przez żołądek).

Reklama