Jak walczyć z nadmierną produkcją żółci w refluksie?

Od kilkunastu lat cierpię na refluks dwunastniczo-żołądkowy i żołądkowo-przełykowe. Badania takie jak gastroskopię powtarzane kilka razy wykazały iż nie mam morfologicznych zmian budowy w żadnym z narządów, a odźwiernik działa sprawnie. Od kilku miesięcy jednak zaczęłam cierpieć z powodu wymiotów występujących po każdym posiłku i nawet po najmniejszej dawce alkoholu. Do tego bóle opasujące w śródbrzuszu. Charakter wymiotów jest niepokarmowy, ale zwracana treść składa się w większości z żółci i śluzu lub nawet czasem z samej żółci. Jak zahamować wydzielanie żółci farmakologicznie lub czy jest jakaś inna metoda zwalczenia tych dolegliwości?

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Z pewnością warto wykonać dodatkowe badanie czyli RTG z kontrastem górnego odcinaka przewodu pokarmowego w pozycji Trendelenburga (pozycja medyczna, w której pacjent leży na plecach z głową poniżej poziomu klatki piersiowej i miednicy). Dzieki temu będzie można potwierdzić lub wykluczyć przepuklinę rozworu przełykowego, którą czasami trzeba niestety leczyć już operacyjnie. Trzeba zastosować wszystkie możliwości terapeutyczne leczenia refluksu czyli dieta, leki typu inhibitory pompy protonowej (nawet te najnowszej generacji) oraz propulsacyjne. Nie ma leków bezpośrednio zmniejszających wydzielanie żółci, bo doprowadziłoby to do niestrawności. Zresztą to nie szkodzi nadmierna produkcja żółci (bo zapewne jest ona prawidłowa) lecz jej obecność w nieodpowiednim miejscu (żołądek, a nawet przełyk).

Reklama