Ryzyko wznowy i kolejna ciąża po plastyce przepukliny brzusznej z siatką

Miesiąc temu miałam operację dużej przepukliny pępkowej oraz rozstępu mięśni prostych z użyciem siatki Mesh. (53.41). Planuję kolejny raz zajść w ciążę. Lekarz, który mnie operował powiedział, że wszystko w środku mam bardzo słabe, a skórę ma jak pięćdziesięciolatka (pomarszczoną i nie elastyczną, przez co było mnie ciężko zszyć). Stan mojej skóry powstał na skutek pierwszej ciąży, przy której miałam olbrzymi brzuch. Obawiam się, że przy kolejnej ciąży mogę mieć też duży brzuch, w związku z tym czy istnieje ryzyko, ponownej przepukliny w tym samym miejscu? Jeżeli tak to jak duże?
Poza tym moja córka waży obecnie 11 kg. Jak duże podejmuje ryzyko obecnie dźwigając ją (mam nakaz unikania wysiłku przez 2 miesiące)? W mojej sytuacji jak długo powinnam odczekać z zajściem w ciążę? Jeżeli siatka wchłania sie około roku, to czy ma to wpływ na wcześniejsze zajście w ciążę?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Ryzyko wznowy przepukliny w miejscu po poprzedniej jest dość duże, ale na pewno mniejsze niż gdyby była wykonana plastyka bez użycia siatki. Oczywiście z uwagi na ostrzeżenia chirurga, który Panią operował (on najlepiej orientuje się w kwestii stanu Pani powłok brzusznych) na pewno trzeba ograniczać się z wysiłkiem fizycznym obciążającym mięśnie brzucha (np. podnoszenie dziecka) przez najbliższe 2 miesiące po zabiegu. Potem systematycznie można obciążać mięśnie brzucha. Radziłbym zacząć myśleć o zajściu w ciąże dopiero po roku od zabiegu, gdy tkanki powłok brzusznych nabiorą odpowiedniej mocy. Najlepiej wykonywać po okresie dwóch miesięcy od zabiegu systematycznie, powoli obciążające ćwiczenia wzmacniające powłoki brzuszne.