Fibroadenoma sutka a tatuaż

Dwa tygodnie temu chirurg stwierdził u mnie fibroadenomę piersi. Guzek jest wielkości 1.5 cm z jednoczesnym pojedynczym powiększeniem węzłów chłonnych w obu dołach pachowych. Postępowanie zalecane to zabieg wyłuszczenia w terminie początku września. Guzek ma być poddany badaniu histopatologicznemu. Zwracam się z zapytaniem czy w takiej sytuacji mogę wykonać tatuaż?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przed zabiegiem usunięcia guzka wykonać sobie tatuaż. Tatuaż nie ma żadnego wpływu na stan sutka i guzka jaki w nim występuje.