Czy można usuwać żebra z jednej strony klatki piersiowej?

Chciałabym zapytać czy można usunąć kilka odstających żeber z jednej strony(lewa)? Mam 26 lat i asymetryczną część klatki piersiowej. W dzieciństwie miałam boczne skrzywienie kręgosłupa w odcinku piersiowym i kifozę klatki piersiowej, ale dziś jest ok- kręgosłup prosty, a pomiędzy piersiami niewielki wgłębienie. Dokuczają mi jednak znacznie odstające z lewej strony żebra, pod nimi mam wgłębienie, a jak siedzę to uciskają mnie. Ból przeszkadza, ale jest do zniesienia. Boję się czy ta wada nie powiększy się, np. w trakcie ciąży, czy może dziecku i mi doskwierać.

Robiłam zdjęcia rtg i zdjęcia rtg skośne dolnych żeber ( XI-XII) nie wykazuje zmian kostnych. Zdjęcie rtg klatki piersiowej też wg torakochirurga i ortopedy nie wygląda tak strasznie. Lekarze mówią mi, że jest wiele powikłań po operacjach (kosmetycznych) usuwania żeber, np. jeszcze większa asymetria i ból. Proszę o pomoc, jakieś wskazówki. Czy można usuwać żebra, jeśli to nie jest bardzo poważna wada… Chciałabym też usunąć ten defekt dla swojego komfortu psychicznego, ponieważ wystające żebra są dla mnie kompleksem, tym bardziej, że jestem szczupła. Gdyby mi się ta wada symetrycznie układała, wyglądałoby chyba to lepiej, a odstająca z jednej strony *duża górka* nie jest estetyczna.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Mnie trudno oceniać i kwalifikować Panią do zabiegu tym bardziej (jestem chirurgiem ogólnym), że już Panią badali torakochirurdzy i ortopedzi, którzy są fachowcami w tym względzie. Tak jak powiedzieli nie ma wskazań do wykonywania tego zabiegu ze względów zdrowotnych (brak zaburzeń w czynności układu oddechowego czy też krążenia), a ze względów kosmetycznych to duże ryzyko.

Jeśli Pani jest zdecydowana na zabieg ze względów kosmetycznych rzeczywiście musi Pani liczyć się z powikłaniami takiej operacji. Zabiegi na klatce piersiowej są bardzo poważne i obarczone częstymi powikłaniami. Radziłbym się mocno zastanowić czy defekt kosmetyczny jest aż tak bardzo widoczny i wart poświęcenia Pani zdrowia, aby go w jakikolwiek sposób poprawić (brak 100% pewności efektu leczenia operacyjnego).