Przepuklina pępkowa u 2-latka - czy operować?

Mój syn, obecnie dwulatek, miał stwierdzoną przepuklinę pępkową, gdy miał 2 tygodnie. Przez kilka miesięcy brzuszek miał zaklejany specjalnym plastrem, po czym lekarz rodzinny stwierdził, że przepuklina się wchłonęła. Przed dwoma dniami problem powrócił, gdy stwierdzono, że nie do końca przepuklina zanikła (ma około 1 cm). Zalecono zabieg operacyjny. Wiedząc, że mój synek bardzo źle znosi kontakt z lekarzami w ogóle, a spotykając się wcześniej z opiniami, że przepuklina pępkowa może ustąpić samoistnie nawet do 4 roku życia, chciałbym zasięgnąć opinii czy rzeczywiście ingerencja zabiegowa w tym wypadku jest jedynym wyjściem.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

W leczeniu domowym przepuklin pępkowych często zalecane są specjalne plastry przepuklinowe. Jednak opinie ekspertów odnośnie ich skuteczności są raczej negatywne. Mogą one macerować skórę i często nie dają żadnych pozytywnych efektów. Najważniejsze jest wzmocnienie mięśni brzucha poprzez częste układanie dziecka na brzuszku w czasie snu i zabawy uruchamiające mięśnie brzucha. Zwykle operuje się przepukliny powiększające. Jeśli od tej chwili zauważy Pan, że przepuklina powiększa się należy ją natychmiast zoperować. Jeśli z przepukliną nic nie będzie się działo można jeszcze poczekać nawet do 4 roku życia. Niektóre podręczniki zalecają operacje dopiero przed pójściem dziecka do szkoły i to głównie ze wskazań estetycznych.
Decyzję musi Pan podjąć wspólnie z chirurgiem dziecięcym.