Specyficzna dieta po appendektomii

Co wolno jeść, a czego nie po operacji usunięcia zgorzelinowo zmienionego zapalnie wyrostka robaczkowego?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Praktycznie nie ma specyficznej diety po zabiegu appendektomii. Najwyżej tydzień do dwóch dieta lekkostrawna czyli głównie pozbawiona bogatotłuszczowych pokarmów przyrządzanych w procesie smażenia, pokarmów wywołujących zaparcia i wzdymających. Jeśli Panu w czasie posiłków coś z pokarmów nie odpowiada (bóle brzucha, wzdęcia, nudności) proszę takie pokarmy wykluczyć z diety. Po dwóch tygodniach można swobodnie powrócić do swoich nawyków żywieniowych.