Jak się odżywiać po usunięciu (pozostało 70 cm) jelita cienkiego?

Mam wadę wrodzoną niedrożności jelit, która odezwała się po 34 latach. Po przeprowadzeniu trzech operacji w czasie 80 dni z jelita cienkiego niewiele zostało, bo tylko 70 cm. Mimo to nie występuje dożywianie pozajelitowe (dzięki Bogu). W tej chwili jestem już w domu i mam pewien problem, radzą jeść dużo białka (wołowina), ale gdy zjem to brzuch mi puchnie. Lekarz mi tłumaczył, że to wina zrostów i, że z czasem się unormuje, ale ja jestem pełen obaw i stąd to moje pytanie od dnia dzisiejszego zaczynam jeść małe ilości, ale często. Martwię się też o utratę wagi ciała. Mam 43 lata.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Oczywiście zrosty to jedna sprawa, ale niestety następstwem takiej operacji jest także „zespół krótkiej pętli jelita cienkiego”. Objawia się ten zespół zaburzeniami we wchłanianiu pokarmów, przewlekłymi biegunkami, spadkiem masy ciała, a także bólami brzucha głównie poposiłkowymi.

Dieta typu ubogoresztkowego, bogatobiałkowego, dobrze wchłaniana w jelicie cienkim. Rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5 lub 6 posiłków spożywanych zawsze o tej samej porze. Posiłki powinny być niewielkie objętościowo. Także normowanie pracy jelit przez farmaceutyki.

Dieta powinna być wysokoenergetyczną, aby nie utracić zbytnio na wadze dlatego musi w pewnym stopniu przekraczać dzienne zapotrzebowanie pacjenta. Dieta taka powinna zawierać około 3000 kcal na dobę. Podaje się w niej ponad 150 g białka, ok. 100 g tłuszczu i ok. 400 g cukrowców.

Niedobory witamin i składników mineralnych należy uzupełniać zwiększając w diecie ilość produktów, w których są one zawarte, a więc mleka, warzyw, owoców. Lekarz może zalecić również w takich przypadkach przyjmowanie farmakologicznych preparatów witaminowych

Potrawy muszą mieć atrakcyjny wygląd, aby działały pobudzająco na apetyt.