Wznowa guzka po operacji kciuka trzaskającego

Dwa miesiące temu mój synek (1 rok 2 m-ce) miał operacje na kciuk trzaskający.
Martwią mnie dwie sprawy:
1. palec nadal się nie wyprostowuje samoczynnie (tylko po moim 10 minutowym wymasowaniu klika i wyprostowuje się na krótko, po czym znów zapada, dokładnie jak przed operacją) guzek na ścięgnie jest jeszcze większy niż był przed operacją,

2. pojawiły się grube guzki pod szwami po operacji, które zniekształcają palec (zrobiono 2 małe szwy na dole palca równolegle do zapadającego ścięgna) czy te guzki pod szwami znikną i co można robić, żeby szybciej zniknęły?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Palec trzaskający jest chorobą, charakteryzującą się trudnościami w zginaniu palca i częstą niemożnością następczego wyprostu, a wywołaną guzkowym pogrubieniem ścięgna, co ogranicza jego poślizg. Choroba występuje czasami u niemowląt i zaliczana jest wtedy do wad wrodzonych.
Choroba najczęściej obejmuje zginacze palca serdecznego i małego, a u dzieci kciuka. Badając palpacyjnie ścięgno, stwierdzamy guzkowe, często bolesne pogrubienie u wejścia do pochewki włóknistej.
Leczenie polega na operacyjnym przecięciu lub wycięciu pochewki włóknistej w celu ułatwienia przesuwu pogrubiałego ścięgna. Leczenie bezoperacyjne, polega na stosowaniu salicylanów i ciepłolecznictwa lub wstrzyknięć dopochewkowych leków, tylko w niewielu przypadkach rokuje powodzeniem
U niemowląt zdarzają się przypadki samoistnego cofnięcia objawów choroby.
Niestety u Pani dziecka prawdopodobnie doszło do wznowy choroby. Jednak, aby się o tym przekonać najlepiej skonsultować się z lekarzem, który operował dziecko.
Może warto obecnie spróbować leczenia zachowawczego i cierpliwie poczekać, gdyż takie dolegliwości u małych dzieci mogą samoistnie ustąpić.