Kamienie w przewodach żółciowych a ciąża

28 tydzień ciąży, objawy i zdiagnozowanie kamicy pęcherzyka od miesiąca (ataki kolki), od kilku dni kamienie przemieszczone do przewodów żółciowych, ataki kolki nasilone, częstość co 2-3 dni trwające od kilku do kilkunastu godzin. Ustępują po podaniu serii kroplówek z silnymi środkami przeciwbólowymi. Poziom bilirubiny w normie jak na razie, oczywiście ryzyko zapalenia ciągłe. Leczenie szpitalne, lekarz nie udziela informacji co dalej przyznaje, że nie ma pomysłu innego jak czekać co sie stanie, sugeruje wypis na żądanie i poszukanie kliniki na własna rekę. Oczywiście optymistyczna wersja to doczekanie do porodu jakimś cudem. Pytanie o czarny scenariusz wydarzeń, tzn. co może się wydarzyć w przypadku niedrożności przewodów żółciowych, ostrego zapalenia i konieczności leczenia operacyjnego, czy może zajść potrzeba przerwania ciaży?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Radziłbym teraz w czasie ciąży działać tylko doraźnie środkami przeciwbólowymi i rozkurczowymi aż do porodu. Potem oczywiście problem rozwiązać leczeniem operacyjnym. W chwili obecnej najgroźniejsza sytuacja jaka może powstać to pojawienie się żółtaczki mechanicznej. jedynie w tym przypadku słuszne by było wykonanie zabiegu endoskopowego udrożnienia przewodów żółciowych czyli ESWL (ERCP). Niektóre ośrodki wykonują ten zabieg w znieczuleniu miejscowym nie usypiając pacjenta (minimalne narażenie i pacjenta i rozwijającego się płodu). Jeśli dojdzie do takiej sytuacji nie powinny wystąpić wskazania do nagłego przerywania ciąży.