Stan po cholecystektomii a wchłanianie witamin A, D, E, K

Jestem 9 dni po cholecystektomii laparoskopowej mimo to nadal odczuwam bóle w prawym podżebrzu kiedy zakaszlę lub przy gwałtownym skręcie tułowia. Czy są one zjawiskiem normalnym? Czy są spowodowane tym, że w tym miejscu był zakładany dren? Zaraz po operacji miałam takie bóle, ale przy głębszym wdechu, wiec pewnie spowodowane były podrażnieniem nerwu przepony, ale one minęły. Jakie mogą być symptomy ewentualnych powikłań? Na co zwracać uwagę? Czy klipsy użyte podczas operacji mogą być źródłem reakcji tkankowej?

Słyszałam również opinię, że po cholecystektomii następuje upośledzone wchłanianie witamin A,E, D, K. Czy Pan doktor się z tym zgadza?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Niestety takie dolegliwości jakie Pani opisuje mogą jeszcze występować nawet do 2-3 tygodni po zabiegu. Wszystko to jest spowodowane manipulacjami chirurgicznym w okolicy pęcherzyka żółciowego co może doprowadzać do uszkodzenia drobnych nerwów. Jeśli jednak bóle będą się nasilały, gdyby wystąpiła gorączka trzeba zaraz skontaktować się z lekarzem, gdyż może świadczyć to o tworzącym się ropniu w jamie brzusznej. Klipsy stosowane w czasie zabiegów laparoskopowych nie dają żadnego odczynu tkankowego co potwierdzono już dawno naukowo.

Rzeczywiście może wystąpić, ale bardzo niewielkiego stopnia utrudnienie we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Spowodowane jest to zmniejszeniem wchłaniania tłuszczów z uwagi na zaburzenia w wydzielaniu żółci. Jeśli jednak je się przez około 2 tygodnie po zabiegu często (żółć praktycznie wydobywa się do przewodu pokarmowego stale, ale w małych ilościach), ale w niewielkich ilościach można zapobiec ewentualnemu zmniejszeniu zawartości tych witamin w organizmie. Jednak tak krótki okres nie wpłynie w żaden kliniczny sposób na aktywność tych witamin (długo utrzymują swoje odpowiednie stężenie w organizmie).