Silne bóle po wycięciu nowotworu złośliwego w odbytu a PET-CT

Moja mama miała w grudniu 2007 r. operację wycięcia nowotworu w odbycie. Ma stomię. Rok czasu czuła się bardzo dobrze. Nie miała ani chemi, ani radioterapii. Po roku ,w grudniu 2008 zaczęły się silne bóle w miejscu po odbycie. Zrobiła tomografię miednicy i jamy brzusznej. Przeprowadziliśmy wszystkie badania ginekologiczne. W żadnych wynikach nie ma zmian nowotworowych, ani zapalenia. Chodzimy od ginekologów, do chirurgów i onkologów. Nikt nie pomógł przez cztery miesiące, tylko ma przepisywane ogromne ilości środków przeciwbólowych. Nikt jednak nie może postawić diagnozy. Bóle są już nie do wytrzymania. Mama ma 62 lata i jest już załamana. Proszę o pomóc do jakiego lekarza udać się po pomoc, jakie badania można wykonać, żeby dociec przyczyny bólu. Mieszkamy w Grajewie w woj. podlaskim. Badanie krwi na komórki nowotworowe też nic nie wykazało.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Jedyną możliwością dodatkowej diagnostyki podejrzenia wznowy raka byłoby jeszcze badanie PET (pozytronowa emisyjna tomografia). Jednym z najnowszych osiągnięć w dziedzinie obrazowania diagnostycznego jest połączenie pozytonowej tomografii emisyjnej z tomografią komputerową (CT) zwane PET-CT. W Polsce do tej pory istnieje sześć działających ośrodków PET-CT w Bydgoszczy, Gliwicach, Warszawie, Wrocławiu, w Kielcach i w Poznaniu. Radzę w tej sprawie porozmawiać z onkologiem. To on może wystawić takie skierowanie jeśli uzna takie badanie za potrzebne.