Pęcherzyk żółciowy z błotkiem w świetle a leczenie lekiem rozpuszczającym złogi

Od 2 miesięcy mam bóle brzucha, po serii wizyt u różnych specjalistów i po badaniu gastrologicznym wyszło, że mam refluks żołądka, zaczerwieniony przełyk w dolnej części, a także zaczerwienienie na dwunastnicy, wykryto u mnie również helikobaktera. Podjęto eradykacje helikobaktera, po zakończeniu leczenia antybiotykowego bóle znowu powróciły - ból z prawej strony (okolice pęcherzyka) opasający prawostronnie do kręgosłupa. Zalecono mi kolejne badania i po USG jamy brzusznej wyszło, że pęcherzyk żółciowy jest z błotkiem w świetle (bardzo drobne mikrozłogi). Lekarz chirurg oprócz już zażywanych przeze mnie lekarstw na wrzody zalecił lek na zapalenie róż żółciowych i rozpuszczanie mikrozłogów. Wiem, ze z lekarzem się nie dyskutuje, ale po przeczytaniu różnych opinii (również innych lekarzy) mam wątpliwości co do leku do rozpuszczania tych mikrozłogów. Testy wątrobowe wyszły mi podwyższone, a przy badaniu gastrologicznym jest jeszcze taki wpis *w jęzorku śluzowym niewielka ilość treści przebarwionej żółcią*.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Wskazaniem do stosowania leku rozpuszczającego złogi (substancja aktywna to kwas ursodeoksycholowy) jest kamienica cholesterolowa pęcherzyka żółciowym (warunkiem skuteczności leczenia jest prawidłowa czynność pęcherzyka żółciowego oraz kamienie żółciowe o średnicy nie większej niż 20 mm, przepuszczalne dla promieni Roentgena) oraz zapalenie błony śluzowej żołądka spowodowane zarzucaniem żółci.

Pan spełnia wyżej wymienione warunki do stosowania tego leku. Myślę, że warto spróbować zastosować go i poczekać na efekty. Jednak co do skuteczności leczenia tym lekiem opinie rzeczywiście są wątpliwe. Może zajść potrzeba leczenia operacyjnego.