Ostre zapalenie trzustki na tle kamicy pęcherzyka żółciowego w ciąży

Miesiąc temu leżałam w szpitalu, bo okazało się, że mam ostre zapalenie trzustki na tle kamicy pęcherzyka żółciowego wyszłam po tygodniu stosowania leków - antybiotyki z grupy cefalosporyn. Termin operacji mam wyznaczony na początek lipca, badania obecnie mam w normie, ale okazało się, że jestem w 7 tc. nie wiem co mam teraz zrobić, czy poddać się operacji i czy to nie zaszkodzi dziecku, czy czekać i zoperować się po ciąży. Jakie jest ryzyko, że znów pojawi się stan zapalny trzustki? I jeszcze jedno pytani - Czy antybiotyk z grupy cefalosporyn jest szkodliwy dla płodu w I trymestrze ciąży.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

O tym czy jest konieczność operacji w Pani obecnym stanie musi zadecydować chirurg bezpośrednio po Pani badaniu. Najgorszym okresem, w którym można najbardziej zaszkodzić rozwijającemu się płodowi jest pierwszy trymestr ciąży. Dlatego myślę, że raczej operacja usunięcia pęcherzyka żółciowego w przypadku braku objawów ze strony kamicy pęcherzykowej będzie przesunięta na okres po porodzie.

Każdy lek może być szkodliwy dla rozwoju płodu jednak antybiotyki z grupy cefalosporyn mają najmniejsze w tym względzie udowodnione działanie niekorzystne.