Ostre zapalenie trzustki (OZT) a dieta
Jestem po przejściu ostrego zapalenia trzustki spowodowanego utknięciem kamienia w przewodzie żółciowym. Obecnie usunięto mi pęcherzyk żółciowy i wyczyszczono przewody. Zabieg robiony był metodą laparoskopową (1 miesiąc temu). Po zabiegu jeden z lekarzy powiedział iż mogę zrezygnować z diety trzustkowej, ale jeszcze trzymać wątrobową 1 miesiąc. Czytając w internecie o OZT dowiedziałem się, że alkohol i ostre przyprawy są absolutnie zabronione dlatego mam pytanie. Czy po zakończeniu diety wątrobowej będę mógł pić alkohol i przyprawiać sobie posiłki. Czy jest to nadal zabronione?
Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.
Przyczyną Pana ostrego zapalenia trzustki była kamica dróg żółciowych. Przyczyna jednak została usunięta. Myślę, że wystarczy z tego powodu zastosować dietę wątrobową do miesiąca po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego. Potem powoli może Pan wrócić do poprzednich nawyków żywieniowych. Alkohol i przyprawy dozwolone, ale oczywiście z dużym rozsądkiem.