Ostre zapalenie trzustki (OZT) a dieta

Jestem po przejściu ostrego zapalenia trzustki spowodowanego utknięciem kamienia w przewodzie żółciowym. Obecnie usunięto mi pęcherzyk żółciowy i wyczyszczono przewody. Zabieg robiony był metodą laparoskopową (1 miesiąc temu). Po zabiegu jeden z lekarzy powiedział iż mogę zrezygnować z diety trzustkowej, ale jeszcze trzymać wątrobową 1 miesiąc. Czytając w internecie o OZT dowiedziałem się, że alkohol i ostre przyprawy są absolutnie zabronione dlatego mam pytanie. Czy po zakończeniu diety wątrobowej będę mógł pić alkohol i przyprawiać sobie posiłki. Czy jest to nadal zabronione?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Przyczyną Pana ostrego zapalenia trzustki była kamica dróg żółciowych. Przyczyna jednak została usunięta. Myślę, że wystarczy z tego powodu zastosować dietę wątrobową do miesiąca po zabiegu usunięcia pęcherzyka żółciowego. Potem powoli może Pan wrócić do poprzednich nawyków żywieniowych. Alkohol i przyprawy dozwolone, ale oczywiście z dużym rozsądkiem.