Ropienie rany i wysokie gorączki po usunięciu wyrostka robaczkowego

Moja mama miała operację. Epikryza z karty informacyjnej wygląda tak: Chora przyjęta z powodów bólu brzucha w prawym dolnym kwadracie brzucha, które w trakcie obserwacji nasiliły się. Zakwalifikowana do leczenia operacyjnego. Stwierdzono zgorzelinowy perforowany wyrostek robaczkowy z ropniami międzypętlowymi. Wykonano appendektomię i płukanie j. brzusznej. Przebieg pooperacyjny powikłany ropieniem rany pooperacyjnej. Wypisana do domu w stanie ogólnym stabilnym do dalszego leczenia ambulatoryjnego.

Zalecenia: antybiotyki i leki przeciwbólowe w razie bólu. W czwartek miała robione badanie na posiew. Wynik będzie za tydzień.

Nadal rana ropieje. Niepokoi mnie jednak stale utrzymująca się temperatura, która mimo leków nie spada. Sięga 38,7 stopni. Spada tylko do 37 i kilku kresek. Wczoraj np. z 38,7 po podaniu leku przeciwgorączkowego spada tylko do 38,5. Proszę mi powiedzieć czy to normalne? Mama w ogóle nie ma siły i stale leży.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Utrzymująca się gorączka jest z pewnością spowodowana stale ropiejącą rano. Jeśli mimo zażywanego antybiotyku gorączka nie spada należy zmienić na inny. Po wyniku posiewu z rany będzie dokładnie wiadomo jaki zastosować antybiotyk wcelowany w dany patogen bakteryjny.

Jednak, gdy gorączka mimo wszystko nadal będzie się utrzymywać należy wykonać kontrolne USG jamy brzusznej, gdyż w jamie brzusznej mógł wytworzyć się ropień. A w tym wypadku może być konieczna ponowna interwencja chirurgiczna.