Podwyższenie poziomu bilirubiny i cukru

Robiłem kompleksowe badania przed wyjazdem zagranicę i mam przekroczony cukier 6,1 mmol/l norma 3,9 -5,5 oraz bilirubina całkowita 24,8 umol/l norma 0,0 - 20, ASPAT w normie 23 u/l, ALAT w normie 30 u/l, GGTP przekroczone 70 u/l norma 0-55,
Sód jeszcze miałem w górnej granicy tj. 145 mmol/l.
Reszta wszystko w środkowych normach. Nigdy nie miałem problemu z takimi badaniami, a tu magle taki wynik. Czy przyczyną takich wyników może być to, że 3 dni wcześniej byłem na zakrapianym grilu z golonkami i tego typu jedzeniem?
Co zrobić, żeby to szybko zbić do właściwych norm.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Wyniki Pana nie odbiegają znacznie od górnych norm. Na pewno muszą być one robione całkowicie na czczo to znaczy przynajmniej 2 godziny bez pokarmów i napojów. Niestety, ale na podrażnienie wątroby mogą mieć wpływ tłuste pokarmy i alkohol. Myślę, że należy te badania jeszcze raz powtórzyć po ścisłej diecie bezmięsnej (przynajmniej 24 godziny) oraz diecie 0 przez dwie godziny przed badaniem (chodzi głównie o poziom cukru). Jeśli cukier będzie nadal podwyższony wymaga Pan szczegółowych badań.