Ryzyko nawrotu zakrzepicy żyły podkolanowej po operacji

W lutym miałam kolejny raz zakrzep w żyle podkolanowej i do tej pory jestem na heparynie drobnocząsteczkowej. Nie mam zakrzepów, bo d-dimery są w normie. Ginekolog namawia mnie do operacji mięśniakowatej macicy we wrześniu br., a naczyniowiec uważa, że operacja może odbyć się dopiero w lutym 2009 r. czyli po 12 miesiącach od epizodu choroby zakrzepowej. Ginekolog tłumaczy, że podanie leki na zakrzepicę przed zabiegiem i przez 5 dni po zabiegu jest skutecznym zabezpieczeniem mnie przed nawrotem zakrzepicy. Oczywiście od dawna noszę pończochy uciskowe, a środki przeciwzakrzepowe muszę brać jeszcze bardzo długo. Który z lekarzy ma rację? Czy naczyniowiec nie przesadza?

heparynę drobnocząsteczkową

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Myślę, że do zabiegu w pełnej osłonie przeciwzakrzepowej (heparyny drobnocząsteczkowe, lecz w większych dawkach niż standardowo) można we wrześniu podejść (ponad pół roku od zakrzepicy). Oczywiście także pończochy uciskowe i szybkie uruchamianie po zabiegu winno być przestrzegane. Jeśli zachowa się należyte bezpieczeństwo i profilaktykę przeciwzakrzepową wystąpienie nawrotu zakrzepicy jest minimalne.