Kiedy cholecystektomia jest jedynym wyjściem?

Pierwszy atak kolki miałam będąc w ciąży. Potem w przeciągu 15 miesięcy zdarzyły się max. dwa. Ostatnio przez dwa tygodnie miałam bóle brzucha i dwa silne ataki połączone z wymiotami. Po jednym z nich poszłam do lekarza internisty, który zdiagnozował kamicę pęcherzyka. Wynik USG potwierdził istnienie jednego złogu 2-3 mm znajdującego się przy ujściu, polip około 4 mm, pęcherzyk nie powiększony, o pogrubiałych ścianach. Jedynie lekarz, który robił mi USG zasugerował próbę usunięcia kamienia metodami naturalnymi: dietą. Internista i chirurg, z którymi rozmawiałam koniecznie chcą mi wyciąć pęcherzyk. Przyjmuję lek rozkurczowy drogi żółciowe i mam ścisłą dietę - czuję cię dobrze i od tygodnia brzuch mnie nie bolał. Przyznam, że jestem skołowana, naczytałam się różnych opinii w tym lekarzy, którzy sugerują, że operacja to ostateczność i że można kamicę leczyć farmakologicznie, rozpuszczanie niewielkich złogów solami żółciowymi. Czy w moim stanie operacja to rzeczywiście jedyne wyjście. Dodam, że mam 29 lat, jestem szczupła i poza kamicą w zupełności zdrowa.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Nie ma innej metoda leczenia kamicy pęcherzyka żółciowego jak tylko operacyjne wycięcie go. W Pani USG stwierdzono kamicę, polipa i na dodatek ściana jest pogrubiała czyli istnieje przewlekły stan zapalny pęcherzyka. Kamica objawowa i na dodatek połączona z istnieniem polipa jest absolutnie bezwzględnym wskazaniem do cholecystektomii. Radziłbym jak najszybciej ją przeprowadzić póki jeszcze nie doszło do ostrego stanu zapalnego mogącego doprowadzić do powikłań. Tym bardziej, że w chwili uspokojenia zapalenia zabieg będzie bez problemu można wykonać metodą laparoskopową. Próby farmakologicznego rozpuszczania złogów mogą doprowadzić do zejścia złogu przez przewód żółciowy wspólny i zatkania go. To doprowadzi do żółtaczki mechanicznej, a nawet wystąpienia ostrego zapalenia trzustki (bardzo niebezpiecznego). Dlatego ryzyko jest duże.

Pani jest młoda i może jeszcze raz będzie w ciąży, a wtedy niebezpieczeństwo powikłań kamicy pęcherzyka żółciowego jest jeszcze większa. Poza tym kamień plus polip w pęcherzyku zwiększa ryzyko nowotworu.