Dieta niskofosforanowa a rak brodawkowaty tarczycy

Moja mama miała raka brodawkowatego tarczycy. Z tego powodu wycięto jej całą tarczycę. Następnie była leczona radiojodem. Zalecono jej dietę niskofosforanową. Na czym ona polega?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski
odpowiedzi udzielił

specjalista chirurg ogólny Tomasz Stawski

Lek. Tomasz Stawski jest lekarzem od 2000 r. Posiada specjalizację medyczną w zakresie chirurgii ogólnej. Pacjentów przyjmuje w gabinecie specjalistycznym przy ulicy Grunwaldzkiej oraz na Oddziale Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej w Szpitalu Wielospecjalistycznym w Jaworznie. Obecnie jest doktorantem Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jego szczególne zainteresowania w swojej profesji to chirurgia małoinwazyjna i plastyczna oraz diagnostyka ultrasonograficzna.

Każdy produkt spożywczy zawiera w sobie fosforany. Dieta bezfosforanowa nie istnieje. Możemy jednak unikać tych produktów spożywczych, które zawierają najwięcej fosforanów czyli zastosować dietę niskofosforanową.

Produkty szczególnie bogate w fosforany to: mleko, sery żółte i pleśniowe, sery twarogowe, sery topione, jogurty, serki homogenizowane, żółtko jaj, pieczywo i niektóre produkty zbożowe (kasze, płatki zbożowe) oraz ryby, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), wędliny i podroby. Często istotnym źródłem fosforanów w diecie są słodkie napoje gazowane oraz chipsy zawierające duże ilości konserwantów.

Trzeba niestety tych produktów się wystrzegać.